Η αδιάγνωστη υπνική άπνοια κατηγορείται για υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και προβλημάτων μνήμης σε ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Ερευνητές του University of Adelaide και του Lyell McEwin Hospital έδειξαν ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η έρευνα, που ενσωμάτωσε μελέτες για τον ύπνο σε 32 ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι η πρώτη του είδους της, παγκοσμίως, που επιβεβαιώνει σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων.

Η ερευνήτρια Hannah Myles, δήλωσε ότι ποσοστό 45% των ασθενών στην έρευνα διαγνώστηκαν με άπνοια και 8% από αυτούς με σοβαρή μορφή.

Όπως δήλωσε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλά συμπτώματα που προηγουμένως εκτιμάτο ότι προκαλούνταν από τη σχιζοφρένεια ή τα φάρμακα θα μπορούσαν να οφείλονται στην άπνοια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρατηρήθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά άπνοιας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Η Myles πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια έγινε περισσότερο γνωστό ότι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και παχυσαρκία. Επίσης, παρατήρησε ότι πολλοί ασθενείς στην έρευνα έχασαν σημαντικό βάρος- κατά μέσον όρο 13 κιλά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας θα οδηγήσουν στο να έχουν οι ασθενείς με σχιζοφρένεια περισσότερες έρευνες για τον ύπνο και να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται η άπνοια ύπνου.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα CPAP για την αντιμετώπιση της άπνοιας για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ανθρώπων με σχιζοφρένεια και σοβαρή άπνοια.

Η συσκευή φάνηκε να αποκαθιστά τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου και βελτίωσε τη σοβαρότητα της άπνοιας. Επίσης βελτίωσε τη μνήμη και τη γενική υγεία των συμμετεχόντων.

Η Cherrie Galletly δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με σχιζοφρένεια ανέφεραν ότι είχαν δυσκολία με τον ύπνο.
Πρόσθεσε, ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά σωματικών νόσων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση, και αυτό προκαλεί μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης αυτών των ασθενών. Παρόλο που οι παραπάνω νόσοι συνδέονται στενά με την άπνοια, τα ποσοστά αυτής της διαταραχής και τα οφέλη της αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο πληθυσμό δεν είναι γνωστά.

Άνθρωποι με άπνοια, επίσης έχουν υψηλά ποσοστά καρδιοπάθειας, κατάθλιψης και φτωχής μνήμης, επομένως η άπνοια μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί αυτά τα προβλήματα σε πολλούς ασθενείς με σχιζοφρένεια αλλά κανείς δεν έχει επίγνωση αυτού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Australian and New Zealand Journal of Psychiatry.

Πηγές:
Australian and New Zealand Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management