Ερευνητές εντόπισαν 14 γονίδια που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στο να προβλεφθεί αν μια αγωγή κατά του καρκίνου θα βοηθήσει έναν ασθενή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι μπορεί να είναι πιθανό να βοηθηθούν άνθρωποι να αποφύγουν μη αναγκαίες αγωγές κατά του καρκίνου που πιθανόν δεν θα τους ωφελήσουν.

Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να διαπιστώσουμε ποιοι ασθενείς με καρκίνο αρχικού σταδίου θα ανταποκριθούν στη χημειοθεραπεία και στη ραδιοθεραπεία, σύμφωνα με τον ερευνητή Weiguo Zhang.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Gary Karpen, του Lawrence Berkeley National Laboratory, ανακάλυψαν 14 γονίδια που υπερεκφράζονται σε μεγάλο αριθμό καρκίνων.

Όταν ένα γονίδιο εκφράζεται απελευθερώνει οδηγίες, σύμφωνα με το National Human Genome Research Institute.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα βαθμολογίας με βάση το μέγεθος της υπερέκφρασης. Υψηλότερο σκορ σήμαινε περισσότερη υπερέκφραση σε αυτά τα γονίδια.

Για αρκετά είδη καρκίνων, όσο υψηλότερο ήταν το σκορ τόσο χειρότερη ήταν η πρόγνωση. Άλλο εύρημα είναι ότι η υψηλή έκφραση αυτών των γονιδίων συνδέεται επίσης με πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία.

Τα σκορ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης του ασθενούς σε συγκεκριμένες αγωγές κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Γενετικός δείκτης θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμος όταν αποφασίζεται αν θα χρησιμοποιηθεί μια θεραπεία ή όχι, αλλά η μετάφραση των ευρημάτων σε κλινική πρακτική θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
44.000 έτρεξαν, περπάτησαν και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού
Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος ζητούσε φακελάκι έως 1.500 ευρώ από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου
Τρόποι να βελτιώσουμε τη μνήμη μας