Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής σε ασθενείς με νόσο του Crohn μετά από εγχείρηση στα έντερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε 240 ασθενείς με νόσο του Crohn που παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια μετά από εγχείρηση στα έντερα.

Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζονται αρχικά με φάρμακα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με νόσο του Crohn τελικά υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση μέρους του εντέρου. Ωστόσο η εγχείρηση δεν θεραπεύει τη νόσο και οι υποτροπές είναι συχνές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του University of Edinburgh στη Σκοτία, οι καπνιστές ήταν πολύ περισσότερο πιθανό σε σχέση με τους μη καπνιστές να υποτροπιάσουν μετά την εγχείρηση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης αν μια ομάδα φαρμάκων (thiopurines) ωφελεί, προλαμβάνοντας την υποτροπή μετά την επέμβαση.
Αυτός ο τύπος φαρμάκων που συχνά χρησιμοποιείται για τη νόσο του Crohn, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής στους καπνιστές αλλά όχι μεταξύ των μη καπνιστών, ανακάλυψε η έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με νόσο του Crohn που καπνίζουν θα πρέπει να λαμβάνουν thiopurines αμέσως μετά την εγχείρηση αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις να στηρίζουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων σε μη καπνιστές, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Jack Satsangi, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει για την υγεία του κάποιος με νόσο του Crohn είναι να μην καπνίζει.

Στους μη καπνιστές που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση στα έντερα, στενή παρακολούθηση τον πρώτο χρόνο είναι η καλύτερη τακτική παρά η άμεση φαρμακευτική αγωγή, πρόσθεσε ο Satsangi.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

 

Πηγές:
The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους