Το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στην μυελίνη του περιφερειακού νευρικού συστήματος. Οι ζημιές είναι - σε αντίθεση με την πολλαπλή σκλήρυνση όπου τα νεύρα δέχονται επίθεση στο κεντρικό νευρικό σύστημα - αναστρέψιμες. 

Κατά κανόνα, οι ασθενείς ανακάμπτουν μετά τις προσωρινές παραλύσεις. Αιτία της αυτοάνοσης αντίδρασης λέγεται πως είναι η μοριακή μιμητική, κατά την οποία στοχευμένα αντισώματα ενάντια τους παθογόνους μικροοργανισμούς στοχεύουν ταυτόχρονα την μυελίνη. Η κατάσταση των περισσοτέρων ασθενών με σύνδρομο Guillain-Barré παραπέμπει σε μια προηγούμενη μόλυνση.
Το ίδιο ισχύει και με τις μολύνσεις από τον ιό Ζίκα όπου παρατηρήθηκε πρώιμη νόσος από το σύνδρομο Guillain-Barré.

Η αιτιολογημένη σύνδεση των δύο ασθενειών είναι πάραυτα αμφισβητήσιμη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών, για παράδειγμα, αναφέρονται μόνο σε έναν "αποτυπωμένο συνδυασμό", που δεν αποκλείει άλλες αιτίες. Ο Marcos Espinal από το Pan American Health Organization στην Washington μελέτησε για τον λόγο αυτό την χρονική σύμπτωση των δύο ασθενειών.

Στην επαρχία Bahia Βραζιλίας και σε έξι ακόμη χώρες γνωστοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2016 συνολικά 164.237 μολύνσεις από τον ιό Ζίκα. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν 1.474 περιστατικά με το σύνδρομο Guillain-Barré. Και οι δύο ασθένειες εμφανίσθηκαν ως επιδημία.

Η διάρκεια και η κορύφωση των αριθμών των δύο ασθενειών συμπίπτουν χρονικά και στις επτά χώρες.

Στην Bahia αυξήθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων νόσου από το σύνδρομο Guillain-Barré στο 172%, στην Κολομβία στο 211%, στην Δομινικανή Δημοκρατία στο 150%, στο Ελ Σαλβαντόρ στο 100%, στην Ονδούρα στο 144%, στο Σουρινάμ στο 400% και στην Βενεζουέλα 877%. Μετά το τέλος της επιδημίας Ζίκα υποχώρησαν ραγδαία και οι ασθένειες από το σύνδρομο Guillain-Barré

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]