Χαμηλότερα επίπεδα μιας μορφής βιταμίνης B στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Ερευνητές του University of Southampton ανακάλυψαν ότι χαμηλά επίπεδα νικοτιναμίδης και σχετικών μεταβολιτών τρυπτοφάνης –επίπεδα που μπορούν να διατηρηθούν με κατάλληλη διατροφή- παίζουν ρόλο στην εμφάνιση εκζέματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η πάθηση προκύπτει κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, ενώ νέες γνώσεις μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανακάλυψη τρόπων πρόληψης.

Ο Keith Godfrey, καθηγητής στο University of Southampton, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί αυτή η ενδιαφέρουσα σχέση αλλά τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω ένδειξη για τα πιθανά οφέλη της υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα στον ορό 497 γυναικών στα τελευταία στάδια της κύησης, της κυνουρενίνης, του κυνουρενικού οξέως, του ανθρανιλικού οξέος, της τρυπτοφάνης, της νικοτιναμίδης και του Ν-μεθυλο-νικοτιναμίδιου.

Ενώ τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών δεν συνδέθηκαν με την εμφάνιση εκζέματος μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, μέχρι να γίνουν τα μωρά 12 μηνών, τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στις μητέρες τους κατά την κύηση θα μπορούσαν να έχουν θετικό συσχετισμό με τον κίνδυνο δερματικής πάθησης.

Η ερευνήτρια Dr. Sarah El-Heis, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανόν τροποποιήσιμες επιδράσεις σε αυτή τη συχνή πάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and experimental Allergy.

 

Πηγές:
Clinical and experimental Allergy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει