Ο ανεπαρκής ύπνος στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όταν η απώλεια ύπνου μετρήθηκε αντικειμενικά και υποκειμενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης πλακών στα αγγεία και σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Η Rebecca Thurston, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο βραχύς ή φτωχής ποιότητας ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών γεγονότων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο αυξημένος κίνδυνος, δήλωσε η ερευνήτρια, πιθανόν είναι από μικρός έως μέτριος. Η ερευνήτρια δεν μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση και πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα προβλήματα αυξάνουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας.

Όπως δήλωσε, μέτρησε πολλά πράγματα στην έρευνα για να εξηγήσει γιατί ο ύπνος μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά δεν εξήγησε τη σχέση που παρατηρήθηκε.

Τα προβλήματα ύπνου είναι γνωστό πως είναι συνήθη στην εμμηνόπαυση, δήλωσε η Thurston.Επίσης η εμμηνόπαυση είναι περίοδος επιταχυνόμενου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, πρόσθεσε. Αν τα προβλήματα ύπνου βοηθούν να εξηγηθεί η επιτάχυνση δεν είναι γνωστό αλλά το ερώτημα θα εξεταστεί σε μελλοντική έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 256 γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών. Φόρεσαν μόνιτορ στον καρπό για 3 ημέρες για να αξιολογηθεί αντικειμενικά η ποιότητα ύπνου και απάντησαν σε ερωτήσεις για την ποιότητα ύπνου και τη διάθεση. Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις αίματος και υπέρηχους στις αρτηρίες.

Καμία δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν υποβαλλόταν σε ορμονική θεραπεία, δεν εργαζόταν σε νυχτερινές βάρδιες ή δεν λάμβανε υπνωτικά.

Για κάθε ώρα χαμένου ύπνου η συσσώρευση πλάκας στα αγγεία αυξανόταν. Η υψηλότερη ποσότητα σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών φάνηκε σε γυναίκες που κοιμόνταν μόνο 5 ή 6 ώρες τη νύχτα. Ο μακρύτερος ύπνος- περισσότερο από 7 ώρες- δεν ήταν ωστόσο προστατευτικός. Γυναίκες που ανέφεραν πιο φτωχό ύπνο είχαν επίσης περισσότερη σκλήρυνση στα αγγεία.
Η σχέση παρμένε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η διάθεση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της North American Menopause Society στο Ορλάντο.

 

Πηγές:
Συνέδριο της North American Menopause Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]