Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ο καφές δεν φάνηκε, σε νέα μικρή έρευνα, να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο ερευνητής Dr. Luis Rohde, του Federal University of Rio Grande do Sul στο Porto Alegre, δήλωσε ότι τα στοιχεία καθησυχάζουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιακή νόσο θα μπορούσαν να πίνουν μέτριες δόσεις ροφημάτων με καφεΐνη χωρίς σημαντικούς κινδύνους.

Τέτοια ροφήματα, από καιρό θεωρούνται ύποπτα ότι προκαλούν αρκετά συμβάντα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως ταχυπαλμία ή αρρυθμία, δήλωσε ο Rohde.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ καφεΐνης και αρρυθμίας βραχυπρόθεσμα.

Η έρευνα περιέλαβε 51 ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε 2 ομάδες. Μια έλαβε καφέ χωρίς καφεΐνη, που περιείχε 100 mg σκόνης καφεΐνης. Η άλλη ομάδα έλαβε καφέ χωρίς καφεΐνη, με σκόνη γάλακτος.

Οι ασθενείς έπιναν τα ροφήματά τους με διαλλείματα μιας ώρας σε διάστημα 5 ωρών. Όσοι κατανάλωσαν καφεΐνη έλαβαν συνολικά 500 mg. Η έρευνα επίσης περιέλαβε εξέταση σε διάδρομο μια ώρα μετά το τελευταίο φλιτζάνι καφέ.

Αν και δεν φάνηκε επίδραση της καφεΐνης στον παλμό της καρδιάς, οι ερευνητές τόνισαν ότι η έρευνα είναι μικρή. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπιναν καφέ τακτικά, επομένως θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην επίδραση της καφεΐνης.

Η έρευνα δεν εξέτασε τη μακροχρόνια χρήση καφεΐνης και την επίδρασή της στην αρρυθμία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]