Δυο νέες έρευνες συνδέουν το φτωχό ύπνο με υψηλότερες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής.

Η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η Dr. Jianqing Li, του Winthrop-University Hospital στη Mineola, δήλωσε ότι ενώ αν και καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση, αλλαγές στη φυσιολογία λόγω διαταραγμένου κύκλου ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν μηχανισμό για εμφάνιση και υποτροπή της κολπικής μαρμαρυγής.

Έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Gregory Marcus του University of California, εστίασε σε στοιχεία εκατομμυρίων ασθενών για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ φτωχού ύπνου και κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο διαταραγμένος ύπνος, περιλαμβανομένης της αυπνίας, συνδεόταν ανεξάρτητα με την αρρυθμία.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που ξυπνούσαν συχνά τη νύχτα είχαν περίπου 26% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με όσους δεν ξυπνούσαν πολύ. Άνθρωποι που διαγνώστηκαν με αυπνία είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με όσους κοιμόνταν καλά.

Σε χωριστή ανάλυση, οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έχουν μικρότερης διάρκειας φάση ύπνου (REM) σε σχέση με τις άλλες φάσεις έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American Heart Association.

Οι αιτίες είναι άγνωστες, δήλωσε ο Marcus.

Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι στρατηγικές για την ενίσχυση της ποιότητας ύπνου ενδεχομένως θα συμβάλλουν στην πρόληψη αυτής της αρρυθμίας.

Είναι γνωστό ότι ο φτωχός ύπνος συνδέεται με παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως υπέρταση, παχυσαρκία και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Dr. Paul Maccaro τόνισε ότι οι έρευνες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο φτωχός ύπνος προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή αλλά τα ευρήματα προκαλούν ενδιαφέρον.

Και οι δυο έρευνας αυξάνουν την κατανόησή μας για τις αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής και παρέχουν νέα στοιχεία για πιθανές στρατηγικές μείωσης της αρρυθμίας.

Υποδεικνύουν επίσης νέες οδούς έρευνας που μπορεί ενδεχομένως να ρίχνουν φως στις αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα