Η διατροφή με υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ιδιαίτερα από κρέας, ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε γυναίκες άνω των 50 ετών, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ποσοστό καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες με υψηλότερη ολική πρωτεΐνη ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερη πρωτεΐνη καθημερινά ή λάμβαναν το περισσότερο μέρος της πρωτεΐνης από τα λαχανικά.

Ενώ γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών από λαχανικά φάνηκε να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας η σχέση δεν ήταν σημαντική όταν ελήφθη υπόψη ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Ο Mohamad Firas Barbour, του Brown University στο Rhode Island, δήλωσε ότι υψηλότερη πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης φαίνεται να συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η πρόσληψη πρωτεΐνης από λαχανικά φαίνεται να είναι προστατευτική.

Προηγούμενες έρευνες, επίσης ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αυξημένης πρωτεΐνης από κρέας και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Barbour δήλωσε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται συχνά, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επομένως, χρειάζεται καλύτερη κατανόηση παραγόντων που συνδέονται με τη διατροφή και τη σχέση τους με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Heart Association's Scientific Sessions στη Λουϊζιάνα.

 

Πηγές:
Συνέδριο American Heart Association's Scientific Sessions.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα