Περισσότεροι από 1 στους 10 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν επιληψία και όσο μεγαλύτερη είναι η εγκεφαλική βλάβη τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για κρίσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 450 επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο στη Βρετανία και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 11% εμφάνισε επιληψία μετά το εγκεφαλικό.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι ανέπτυξαν επιληψία είχαν διπλάσια έκταση εγκεφαλικής βλάβης σε σχέση με όσους δεν εμφάνισαν κρίσεις. Όσοι εμφάνισαν επιληψία ήταν 44 ετών κατά μέσον όρο σε σύγκριση με μέση ηλικία 56 ετών όσων δεν εμφάνισαν επιληψία. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι πιο εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη προκαλεί αύξηση του κινδύνου επιληψίας.

Η εγκεφαλική βλάβη από το εγκεφαλικό επεισόδιο τείνει να είναι πιο εκτεταμένη σε νεότερους ανθρώπους, θέτοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο για επιληψία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Epilepsy Society στο Χιούστον.

Η Dr. Beate Diehl, του University College London, δήλωσε ότι πολλοί γιατροί που περιθάλπουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν συνειδητοποιούν ότι πτώσεις, επεισόδια σύγχυσης και απώλεια συνείδησης μπορεί ενδεχομένως να είναι συμπτώματα επιληψίας που ακολουθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Diehl δήλωσε ότι οι επιληπτικές κρίσεις μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάρρωση και την αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γιατροί που περιθάλπουν επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να ξέρουν ότι η επιληψία είναι συχνή σε αυτούς τους ασθενείς και να είναι σε εγρήγορση για σημάδια της πάθησης.

 

Πηγές:
Συνέδριο της American Epilepsy Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού