Ο πολύς χρόνος που περνά κάποιος κοιτάζοντας τις αναρτήσεις άλλων στο Facebook τα Χριστούγεννα- με τις ‘’τέλειες’’ οικογένειες και τις φωτογραφίες από διακοπές- είναι πιο πιθανό να του φέρει δυσάρεστα συναισθήματα παρά εορταστικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, του University of Copenhagen, υποδεικνύει ότι η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ζήλειας.

Προειδοποιεί συγκεκριμένα για την αρνητική επίδραση της στενής παρακολούθησης των social media χωρίς κάποιος να συνδέεται με άλλους.

Η έρευνα προτείνει να κάνουμε διάλειμμα από τη χρήση των social media.

Πραγματοποιήθηκε σε 1.000 συμμετέχοντες, κυρίως γυναίκες, και έδειξε ότι η τακτική χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου και την ικανοποίησή του από τη ζωή.

Ερευνητές προειδοποιούν για ζήλεια και επιδείνωση της διάθεσης όταν κάποιος περνά πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις αναρτήσεις των άλλων στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων- κάτι που προκαλεί μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις.

Η ενεργός συμμετοχή σε συζητήσεις και η σύνδεση με ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πιο θετική εμπειρία, αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Αυτό φαίνεται λιγότερο ‘’σκυθρωπό’’ σε σχέση με τους παθητικούς χρήστες που περνούν πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να λαμβάνουν μέρος.

Άλλη προσέγγιση για τη βελτίωση της ευεξίας, αναφέρει η έρευνα, είναι να σταματά η χρήση των  social media για μια εβδομάδα.

 

Πηγές:
Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας