Νέα έρευνα συνδέει την έναρξη της εμμήνου ρύσεως πριν την ηλικία των 12 ετών με πρόωρη εμμηνόπαυση ή με εμμηνόπαυση που εμφανίζεται νωρίς.

Η νέα έρευνα από την Αυστραλία, ανακάλυψε ότι κορίτσια των οποίων η εμμηνορρυσία άρχισε στην ηλικία των 11 ετών ή νωρίτερα έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αν δεν έχουν παιδιά.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος να εμφανίσουν εμμηνόπαυση νωρίς ή πρόωρα οι γυναίκες που είχαν έναρξη εμμήνου ρύσεως νωρίς, αυξάνει 5 φορές και 2 φορές αντίστοιχα, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν έναρξη εμμηνορυσίας στην ηλικία των 12 ετών και άνω και σε όσες είχαν 2 ή περισσότερα παιδιά.

Η έρευνα παρέχει τη δυνατότητα στους γιατρούς να περιλάβουν το αναπαραγωγικό ιστορικό μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Η έρευνα εστίασε σε 51.450 γυναίκες με εμμηνόπαυση στη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ηλικία  έναρξης της εμμήνου ρύσεως, όπως αναφέρθηκε από τις γυναίκες και πόσα παιδιά είχαν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γυναίκες με έναρξη εμμήνου ρύσεως στην ηλικία των 11 ετών και κάτω είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών και 30% υψηλότερο κίνδυνο εμμηνόπαυσης μεταξύ 40-44 ετών σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων η έναρξη της εμμηνορρυσίας συνέβη μεταξύ 12 και 13 ετών.

Γυναίκες που ποτέ δεν συνέλαβαν ή που ποτέ δεν είχαν παιδιά είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης και 30% αυξημένο κίνδυνο να έχουν την εμμηνόπαυση νωρίς.

Ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν να σχεδιαστούν κλινικές οδηγίες για την αναπαραγωγική υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Πηγές:
Human Reproduction.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια