Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνονται οι συγκεντρώσεις περικαρδιακού λίπους και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, ανοίγοντας το δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Το περικαρδιακό λίπος βρίσκεται σε "θήκες" γύρω από την καρδιά, οι οποίες παρεμβάλλονται ανάμεσα στην καρδιά και ένα άλλο είδος λίπους που καλύπτει την καρδιά και ονομάζεται επικαρδιακό λίπος, λένε οι επιστήμονες.

Το επικαρδιακό λίπος παρέχει ενέργεια στην καρδιά, αλλά το περικαρδιακό δεν έχει κάποια γνωστή, ωφέλιμη λειτουργία.

"Στην έρευνά μας δείξαμε για πρώτη φορά ότι το περικαρδιακό λίπος συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα αποτιτάνωσης (συγκέντρωσης ασβεστίου) στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες απ’ όσο στις προεμμηνοπαυσικές", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Samar El Khoudary, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο University of Pittsburgh Graduate School of Public Health.

"Οι προεμμηνοπαυσικές γυναίκες επίσης διαθέτουν αυτό το είδος λίπους, αλλά αυξάνεται σημαντικά με την πτώση των οιστρογόνων λόγω κλιμακτηρίου" εξήγησε.

Η ομάδα της El Khoudary ανακάλυψε ότι το αύξηση 60% του περικαρδιακού λίπους συνδεόταν με αύξηση 160% των αποτιτανώσεων στα αιμοφόρα αγγεία των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών, έναντι των προεμμηνοπαυσικών.

Παρότι όμως η μελέτη βρήκε τη σύνδεση αυτή, δεν απέδειξε ότι πρόκειται για σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διευκρίνισε η El Khoudary.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Journal of the American Heart Association", πραγματοποιήθηκε σε 478 Αμερικανίδες (μέση ηλικία: 51 έτη) που συμμετέχουν στη μελέτη Study of Women's Health Across the Nation.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις