Για να  χρησιμοποιηθεί η σωστή θεραπεία, πνευμονολόγοι συνόψισαν το επίκαιρο status quo της θεραπείας. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Deutsches Ärzteblatt"

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή  και χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η θεραπεία έχει γίνει πιο επιτυχής, αλλά και πιο περίπλοκη συνάμα.

Για τον λόγο αυτό, επιστήμονες  με επικεφαλής τον Marius Hoeper του Τμήματος Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου συγκέντρωσαν, με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, τις κύριες συστάσεις του 2015 από τις δημοσιευμένες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την πνευμονική υπέρταση. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση δέκα σκευάσματα από πέντε κατηγορίες φαρμάκων. Επιπλέον είναι δυνατά γενικά μέτρα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Εκτός από την  αποκατάσταση που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αυτές οι συμπτωματικές θεραπείες δεν τεκμηριώνονται από τυχαιοποιημένες μελέτες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα,  οξυγονοθεραπεία, διουρητικά ή λεμφική παροχέτευση.  Αφαίμαξη και  αντιπηκτική αγωγή συνιστώνται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Καμία στάνταρ θεραπεία δεν υπάρχει στους συνηθέστερους τύπους της πνευμονικής υπέρτασης σε περιπτώσεις αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας ή παθήσεων των πνευμόνων.  

Ορισμένοι παρουσιάζουν σοβαρή πνευμονική υπέρταση , η οποία κανονικά  μοιάζει με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ατομική θεραπεία, στην καλύτερη περίπτωση σε εξειδικευμένο κέντρο. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε άλλη σοβαρή και απειλητική για τη ζωή σπάνια νόσο, λένε οι επιστήμονες.

Πηγές:
Deutsches Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης