Το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 55-60% για τα παχύσαρκα παιδιά και περίπου 20% για τα αδύνατα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζου τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη για να προστατευτούν τα παιδιά από τα περιττά κιλά.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Economics and Human Biology, βασίστηκε σε στοιχεία από 100.000 παιδιά και τους γονείς τους από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ισπανία και το Μεξικό.

Όπως έδειξε, η τάση για παχυσαρκία ή για αδύνατο σώμα κληρονομείται εξίσου από τον πατέρα και τη μητέρα, με τη διαφορά ότι για την παχυσαρκία είναι πολύ ισχυρότερη. Ειδικότερα, τα αδύνατα παιδιά έχουν κληρονομήσει κατά 10% από κάθε γονιό την τάση να έχουν λίγα κιλά, ενώ τα παχύσαρκα κληρονομούν σε ποσοστό σχεδόν 30% από κάθε γονιό την τάση για συσσώρευση πολλών κιλών.

"Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλο τον κόσμο και από πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς, αλλά είναι κοινά σε όλους" δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Peter Dolton, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο University of Sussex, στην Αγγλία.

Και συνέχισε: "Όπως δείχνουν, τα παιδιά των παχύσαρκων γονέων έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα όταν μεγαλώσουν, με τη γονεϊκή επίδραση να είναι σχεδόν τριπλάσια για τα πιο παχύσαρκα παιδιά απ’ ό,τι για τα πιο αδύνατα.

Αυτό πρέπει να μας κάνει να ξανασκεφτούμε το βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι επακόλουθο της γενετικής κληρονομιάς μας, αντί για μια απόφαση που λαμβάνουμε στη ζωή μας".

Πηγές:
Economics and Human Biology, University of Sussex

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας