Η λήψη αντιϊκών φαρμάκων για την πρόληψη ή τη θεραπεία της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες επανεξέτασαν τις πληροφορίες για σχεδόν 6.000 έγκυες οι οποίες είχαν λάβει από τους γιατρούς τους αντιϊκά αντιγριπικά φάρμακα. Οι γυναίκες βρίσκονταν μετά την 22η εβδομάδα της κύησης όταν έλαβαν την συνταγογράφηση αφορούσαν είτε για το φάρμακο oseltamivir είτε για το φάρμακο zanamivir.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την έκβαση αυτών των κυήσεων με σχεδόν 700.000 έγκυες οι οποίες δεν είχαν πάρει τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Όπως διαπίστωσαν, στα μωρά που γεννήθηκαν από την πρώτη ομάδα εγκύων δεν υπήρξαν αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, η πρόωρη γέννηση, η θνησιγένεια και οι γενετικές ανωμαλίες.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι τα δύο φάρμακα δεν θέτουν σε κίνδυνο τα έμβρυα, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Sofie Graner από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν λήψη των δύο φαρμάκων από τις έγκυες με επιβεβαιωμένη ή πιθανή γρίπη, καθώς και για όσες έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που παθαίνουν γρίπη.

Οι έγκυες είναι μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στη γρίπη, γι’ αυτό και συνιστάται να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και να παίρνουν τα αντιϊικά φάρμακα, τονίζουν οι ειδικοί.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει