Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 3.800 παιδιά από τη Σουηδία, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1994 και 1996, και τα οποία παρακολούθησαν οι ερευνητές μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Στο μεσοδιάστημα ρωτούσαν τους γονείς τους αν είχαν παρουσιάσει ενδείξεις τροφικής αλλεργίας, ενώ τα υπέβαλλαν σε δερματικά τεστ για να δουν αν θα αντιδρούσαν σε ορισμένα είδη αλλεργιογόνων που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Όπως εξήγησε η Dr. Anna Bergstrom στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI 2017) που πραγματοποιείται στην Ατλάντα, όσα παιδιά είχαν εκτεθεί στο τσιγάρο των γονιών τους σε ηλικία 2 μηνών, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ενδείξεις τροφικής αλλεργίας, ιδιαίτερα στα αυγά και στα φιστίκια.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το παθητικό κάπνισμα είναι η αιτία της τροφικής αλλεργίας, αλλά πιθανότατα είναι εκλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξή της, διευκρίνισε η Bergstrom που είναι ερευνήτρια στο Institute of Environmental Medicine του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη.

"Η έκθεση νωρίς στη ζωή στο παθητικό κάπνισμα είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για άσθμα και, σε μερικές μελέτες, έχει φανεί πως είναι παράγοντας κινδύνου για ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα και για δερματικό έκζεμα", είπε. "Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προοπτικές μελέτες που να έχουν εξετάσει τον αντίκτυπό της στον κίνδυνο παιδιατρικής τροφικής αλλεργίας".

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο AAAAI 2017 και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Πηγές:
AAAAI 2017. The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη