Υπέρβαροι και παχύσαρκοι νέοι άντρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ηπατική νόσο ή για καρκίνο στο ήπαρ αργότερα και όσοι έχουν διαβήτη έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι προσπάθειες να μειωθεί η παχυσαρκία θα πρέπει να εφαρμόζονται από νεαρή ηλικία για τη μείωση της επίπτωσης σοβαρής ηπατικής νόσου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1,2 εκατ. Σουηδών αντρών μεταξύ 1969 και 1996.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπήρχαν σχεδόν 53.000 περιστατικά σοβαρής ηπατικής νόσου περιλαμβανομένων 251 περιστατικών καρκίνου στο ήπαρ.

Σε σύγκριση με άντρες φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος ηπατικής νόσου αργότερα ήταν σχεδόν 50% υψηλότερος σε όσους ήταν υπέρβαροι και σχεδόν διπλάσιος σε όσους ήταν παχύσαρκοι όταν ήταν νέοι άντρες.

Ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος για άντρες που ήταν παχύσαρκοι και εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παγκοσμίως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των περιστατικών σοβαρής ηπατικής νόσου και καρκίνου στο μέλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

 

Πηγές:
Gut.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]