Για να προκαλέσει γενετικές βλάβες ο ιός Ζίκα, πρώτα πρέπει να περάσει στον πλακούντα μιας γυναίκας που έχει μολυνθεί από αυτόν ώστε να μολύνει το έμβρυο.

Ο Dr. Robert Linhardt, του Johns Hopkins University, δήλωσε ότι ερευνητική ομάδα εντόπισε πώς το κατορθώνει ο Ζίκα-και πιθανόν τρόπους να το σταματήσει.

Στη Νότιο Αμερική ο ιός έχει προκαλέσει χιλιάδες περιστατικά γενετικών ανωμαλιών-πιο συχνά μικροκεφαλία.

Μέχρι τώρα, λίγα τέτοια περιστατικά συνέβησαν στις ΗΠΑ αλλά λοιμώξεις αποτελούν θέμα ανησυχίας καθώς αρχίζει η περίοδος των κουνουπιών και το καλοκαίρι.

Ο Linhardt, πιστεύει ότι ο ιός θα επιστρέψει με εκδικητικές τάσεις το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο ιός Ζίκα ενδεχομένως μπορεί να περάσει στον πλακούντα έχοντας επικολληθεί σε ορισμένα σάκχαρα στην επιφάνεια των κυττάρων. Είναι παρόμοια μέθοδος με αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός του δάγκειου πυρετού.

Σε πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένο σάκχαρο στα κύτταρα του πλακούντα (chondroitin sulfate), φάνηκε να επικολλάται στενά στον Ζίκα προσφέροντάς του τρόπο να εισχωρήσει σε αυτόν.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την έρευνά της για να βρει τρόπο να μπλοκάρει αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ζίκα και σακχάρων πλακούντα. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος να σταματήσει ο ιός να προκαλεί γενετικές βλάβες,.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο της American Chemical Society.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα