Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι φάρμακο που βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα είναι ασφαλές για ανθρώπους με χρόνιες πνευμονικές νόσους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι σε καπνιστές με νόσους που συνδέονται με το τσιγάρο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί το φάρμακο για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.

Γιατροί προηγουμένως ήταν επιφυλακτικοί να δώσουν το φάρμακο σε αυτούς τους ασθενείς λόγω αναφορών για σχέση του με καρδιοπάθεια και κατάθλιψη.

Ερευνητές δεν ανακάλυψαν ενδείξεις τέτοιας σχέσης και οι ανησυχίες δεν επιβεβαιώνονται.

Η βαρενικλίνη είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι χρήστες ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Το φάρμακο έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη, τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία.

Έρευνα σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανακάλυψε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το φάρμακο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης.

Η αγωγή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο κατάθλιψης ή αυτοτραυματισμού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια Edinburgh και  Dusseldorf και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax.

Ο ερευνητής Aziz Sheikh, δήλωσε ότι η βαρενικλίνη είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο κατά του καπνίσματος, επομένως είναι καθησυχαστικό ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν πως είναι ασφαλές για χρήση σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

Πηγές:
Thorax.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες