Διεθνής έρευνα σε ανθρώπους με σοβαρή ψυχική νόσο αποκαλύπτει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα του King's College London, δείχνει ότι άνθρωποι με σοβαρή ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη, έχουν 53% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, με 78% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από τη νόσο ήταν επίσης 85% υψηλότερος σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας στο γενικό πληθυσμό

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο World Psychiatry, υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο για καρδιαγγειακό κίνδυνο και δείχνουν προς ορισμένους δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Είναι γνωστό πως άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους πεθαίνουν 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως λόγω καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη μετα-ανάλυση των σοβαρών ψυχικών νόσων και της καρδιαγγειακής νόσου και περιλαμβάνει πάνω από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς και πάνω από 113 εκατομμύρια ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 92 έρευνες που κάλυπταν 4 ηπείρους και 16 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας και της Σουηδίας.

Ποσοστό 10% ανθρώπων με σοβαρές ψυχικές νόσους είχε καρδιαγγειακή νόσο, με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά στη σχιζοφρένεια (11.8%) και στην κατάθλιψη (11.7 %) έναντι 8.4 % της διπολικής διαταραχής με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μελλοντικά.

Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένους σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως χρήση αντιψυχωσικών χαπιών και υψηλότερο ΔΜΣ. Με βάση τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό οι γιατροί, όταν είναι εφικτό, να επιλέγουν αντιψυχωσικά με χαμηλότερες παρενέργειες που συνδέονται με την αύξηση βάρους, την υπέρταση και ανωμαλίες γλυκόζης.

Οι γιατροί επίσης θα πρέπει να εξετάζονται για νέες και υπάρχουσες καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και για έλεγχο παραγόντων κινδύνου, όπως το βάρος και ο ΔΜΣ.

Ο Dr Brendon Stubbs, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σε ανθρώπους με σοβαρή ψυχική νόσο ήταν υψηλότερη σε πιο πρόσφατες έρευνες, που υποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν είναι επιτυχείς όσον αφορά τη μείωση του χάσματος στην υγεία μεταξύ ανθρώπων με σοβαρή ψυχική νόσο και του γενικού πληθυσμού.

Πηγές:
World Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια