Ερευνητές του Rutgers University ανακάλυψαν ότι το κρύο νερό στο πλύσιμο των χεριών είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση βακτηρίων όσο το ζεστό.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food protection εξέτασε την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απομάκρυνση βακτηρίων στο πλύσιμο των χεριών σε 21 συμμετέχοντες που έπλυναν τα χέρια τους με νερό θερμοκρασίας 60, 79 και 100 βαθμών με χρήση όγκου σαπουνιού 0.5 ml, 1 ml ή 2 ml, σε διάστημα 6 μηνών.

Ο Donald Schaffner, δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα όταν πλένουν τα χέρια τους αλλά η νέα έρευνα δείχνει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα ότι η  θερμοκρασία του νερού δεν παίζει ρόλο.

Τα ευρήματα μπορεί να έχουν επίδραση στα εστιατόρια και στις βιομηχανίες τροφίμων.

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και το πλύσιμο των χεριών για 10 δευτερόλεπτα απομάκρυνε σημαντικά τα βακτήρια από τα χέρια.

 

Πηγές:
Journal of Food protection.