Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ομοιοπαθητικής, με θέμα την “Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής” που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στη “Στοά του Βιβλίου”. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ομοιοπαθητικών Ελλάδας (ΣΟΕ), ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του και το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Συμβούλιο Ομοιοπαθητικών (ECCH), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών (ΕΕΟΦ).

Το παρακολούθησαν σύνεδροι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Γερμανία, τη Νορβηγία, την Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Κροατία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, αλλά και από τον Καναδά, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Όλοι οι ομιλητές του, με κεντρικό άξονα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής, παρουσίασαν εξελίξεις και νέες έρευνες για την Ομοιοπαθητική και τους επαγγελματίες ομοιοπαθητικούς.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η Πρόεδρος του ΣΟΕ, κ. Θεανώ Ρέντζη-Στουραίτη. Εκ μέρους του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ) χαιρέτησε ο ιδρυτής του και επίτιμος πρόεδρος, κ. Γεράσιμος Στουραίτης και εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών (ΕΕΟΦ), ο πρόεδρός της, κ. Κωνσταντίνος Πετρουλάκης. Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων στην εξέλιξη της Ομοιοπαθητικής στη χώρα μας.  Η Αυστραλή πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ομοιοπαθητικών (ICH), κ. Michelle Hookman, έφερε το μήνυμα της ενότητας στη διεθνή κοινότητα, “σε καιρούς κρίσης, ενωμένοι στεκόμαστε πιο δυνατοί”. Συνεχίζοντας τον δικό του χαιρετισμό, ο Ιρλανδός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Συμβουλίου Ομοιοπαθητικών (ECCH), κ. Michael Smith, τόνισε τη σημασία της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της Ομοιοπαθητικής και ξεκίνησε την ομιλία του, στο συνέδριο, αναφέροντας την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2009, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το ECCH. Συνοπτικά, ανέφερε στα συμπεράσματά της την επιβεβαίωση ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι ασφαλή στη χρήση τους και ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία που παρέχεται από θεσμοθετημένους, εντασσόμενους σε κανόνες, ή αυτορυθμιζόμενους ομοιοπαθητικούς, είναι το ίδιο ασφαλής και  αποτελεσματική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από το 30% των Ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν την Ομοιοπαθητική και το 70% από αυτούς βλέπει σημαντική βελτίωση στα θέματα υγείας που το απασχολούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ) έχει καταθέσει την έρευνα αυτή τον περασμένο Οκτώβριο στο Υπουργείο Υγείας και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και έχει κληθεί να παραστεί και να καταθέσει τις θέσεις του, στη Συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΚΕΣΥ για τη “Θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής”.  

Τα πρακτικά του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ομοιοπαθητικής θα τυπωθούν σε επετειακή έκδοση, για την 20ετία του ΣΟΕ, το Φθινόπωρο του 2017.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών