Σε πρώτη του είδους της έρευνα, ερευνητές του Columbia University ανακάλυψαν σχέση μεταξύ φθαλικών ενώσεων και μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς σε μικρά κορίτσια.

Οι φθαλικές ενώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και περιέχονται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως πλαστικά παιχνίδια και σαμπουάν.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και λειτουργίας του θυρεοειδούς σε παιδιά.

Τα προβλήματα θυρεοειδούς συμβαίνουν πιο συχνά στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και μειωμένης λειτουργίας του αδένα στα κορίτσια.

Ερευνητές σημειώνουν ότι οι διαταραχές θυρεοειδούς που φάνηκαν στην έρευνα, αν και βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος, θα μπορούσαν να εξηγήσουν ορισμένα από τα νοητικά προβλήματα που φαίνονται σε παιδιά που εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα 5 φθαλικών ενώσεων και 2 ορμονών του θυρεοειδούς από 229 γυναίκες στην εγκυμοσύνη και 229 παιδιά στην ηλικία των 3 ετών.

Χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης FT4, συνδέθηκαν με τις φθαλικές ενώσεις MnBP, MiBP, MBzP, και MEP, στα κορίτσια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προ της γέννησης έκθεση σε φθαλικές ενώσεις δεν επηρέαζε σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς στην ηλικία των 3 ετών, αλλά ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας θα μπορούσε να παίζει ρόλο, καθώς το έμβρυο λαμβάνει ορμόνες θυρεοειδούς από τη μητέρα.

Η έρευνα έδειξε ότι η έκθεση στο φθαλικό  2- ethylhexyl συνδέθηκε μα αυξημένα επίπεδα FT4, εύρημα που υποδεικνύει πως οι φθαλικές ενώσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς διαφορετικά με βάση την ηλικία έκθεσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International.

 

Πηγές:
Environment International.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας