Σύμφωνα με έρευνα, άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από μια μερίδες την ημέρα γάλακτος χαμηλών λιπαρών έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερες από μια μερίδα εβδομαδιαίως.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, έδειξαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, την ημέρα, είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον σε σχέση με ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερες από μια μερίδες την ημέρα.

Η κατανάλωση παγωμένου γιαουρτιού επίσης συνδέθηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο.

Η Katherine C. Hughes, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις μετρίως αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση της νόσου με μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Τέτοια γαλακτοκομικά πιθανόν θα μπορούσαν να αποτελούν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περίπου 25 ετών σε 80.736 γυναίκες και 48.610 άντρες. 

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας κάθε 2 χρόνια και διατροφής κάθε 4. Στο συγκεκριμένο διάστημα 1.036 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον.

Σε μεταανάλυση ερευνών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.

Η Hughes δήλωσε ότι η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά συνδεόταν με μετρίως αυξημένο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον.

Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν συστάσεις για την κατανάλωση γαλακτοκομικών, δήλωσαν ερευνητές.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα