Πρόσφατη έρευνα του Drexel University στη Φιλαδέλφεια υποδεικνύει ότι το βακτήριο MRSA μπορεί να μεταδοθεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομείο ακολουθούν τις οδηγίες πλυσίματος των χεριών όσο στενά γίνεται.

Το MRSA οδηγεί σε επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αντιστέκεται στα κοινά αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εστίασαν στην υγιεινή και στη μετάδοση του MRSA σε μέλη του προσωπικού νοσοκομείου που είχαν επαφή με νεογέννητα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Ανακάλυψαν ότι η τήρηση των  οδηγιών πλυσίματος των χεριών δεν απέτρεψε τη μετάδοση του MRSA, αλλά μείωσε την εξάπλωση της λοίμωξης κατά 86%.

Η πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία είναι πολύπλοκη και χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση για να συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης τέτοιων λοιμώξεων.

Η βελτιωμένη συμμόρφωση  στις οδηγίες υγιεινής από εργαζόμενους στα  νοσοκομεία και επισκέπτες και η καλύτερη αντιμικροβιακή διαχείριση-ενδεχομένως με προφυλακτική αγωγή και έγκαιρο εντοπισμό- μπορεί πιθανόν να βοηθήσουν.

Πηγές:
http://drexel.edu/now/archive/2017/June/Perfectly-Clean-Hands-Cant-Stop-MRSA-in-Hospital-NICU/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλές ώρες καθιστικής ζωής και μη κατανάλωση καφέ συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα