Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ιγμόρεια, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα αναστρέφονται εντός 10 ετών μετά τη διακοπή του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν νέο κίνητρο για καπνιστές ώστε να διακόψουν.

Ο Dr. Ahmad Sedaghat, του Massachusetts Eye and Ear Infirmary, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα που κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται άσχημα επιδεινώνονται από το κάπνισμα, αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι επειδή έχουμε ενδείξεις ότι αν σταματήσουν το κάπνισμα θα δουν βελτίωση σε διάστημα 10 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ένταση των συμπτωμάτων και τη χρήση φαρμάκων σε 103 πρώην καπνιστές με χρόνια ιγμορίτιδα και 103 μη καπνιστές που έπασχαν από την πάθηση.

Ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές είχαν χειρότερα συμπτώματα και χρησιμοποίησαν περισσότερα αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή από το στόμα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων των ιγμορείων και τη μείωση της φλεγμονής, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Otolaryngology - Head and Neck Surgery, ανακάλυψε επίσης ότι τα συμπτώματα σε πρώην καπνιστές βελτιώθηκαν σταδιακά σε μια δεκαετία.

Οι ερευνητές είδαν την ένταση της πάθησης να μειώνεται στα επίπεδα όσων δεν κάπνιζαν, σε περίπου 10 χρόνια. Η ένταση των συμπτωμάτων, η χρήση φαρμάκων και η ποιότητα ζωής βελτιώθηκαν σταθερά.

Πηγές: Otolaryngology - Head and Neck Surgery.