Νέα έρευνα σε ποντικούς υποδεικνύει ότι συστατικό που περιέχει το πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω υψηλών λιπαρών και φρουκτόζης, καθώς και τη νοητική βλάβη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FASEB, ανακάλυψε ότι το πιο άφθονο και βιολογικά ενεργό συστατικό στο πράσινο τσάι, το EGCG, μπορεί να βελτιώσει τη νοητική βλάβη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία σε ποντικούς.

Ο Xuebo Liu, του Science and Engineering, Northwest A&F University, στο Yangling, της Κίνας δήλωσε ότι το πράσινο τσάι είναι το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση μετά το νερό, παγκοσμίως. Η αρχαία συνήθεια κατανάλωσής του μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο αποδεκτή εναλλακτική στην ιατρική όσον αφορά την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της νοητικής βλάβης, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 3 ομάδες αρσενικών ποντικών 3 μηνών διατροφή placebo, διατροφή υψηλή σε λιπαρά και φρουκτόζη (HFFD), και διατροφή HFFD με 2 γρ. EGCG ανα λίτρο σε πόσιμο  νερό για 16 εβδομάδες.

Οι ποντικοί που έλαβαν τη διατροφή HFFD είχαν υψηλότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και σημαντικά υψηλότερο από όσους έλαβαν συνδυασμό διατροφής HFFD  και EGCG.

Η έρευνα έδειξε ότι χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα η ομάδα της διατροφής HFFD σε τεστ αντίληψης και μνήμης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και σημαντικά μακρύτερο χρόνο σε σχέση με την ομάδα HFFD και EGCG.

Πηγές:
FASEB,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα