Διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση συνδέονται με την άνοια

Άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση ποικίλλει ευρέως από μέρα σε μέρα μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ενήλικες που έχουν σχετικά σταθερή αρτηριακή πίεση, αναφέρει ιαπωνική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από ενδείξεις αρτηριακής πίεσης που έλαβαν στο σπίτι 1.674 ηλικιωμένοι χωρίς άνοια επι ένα μήνα. Τα πρώτα 5 χρόνια σε σύγκριση με ανθρώπους με μικρή ή καθόλου διακύμανση. άνθρωποι με τις περισσότερες διακυμάνσεις είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυξημένη ποικιλία στην αρτηριακή πίεση, από μέρα σε μέρα, όπως λαμβάνεται στο σπίτι συνδέεται σημαντικά με την εμφάνιση άνοιας και νόσου του  Alzheimer, άσχετα από τη μέση τιμή, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Tomoyuki Ohara, του Kyushu University στη Fukuoka City.

Είναι πιθανόν οι καθημερινές διακυμάνσεις να προκαλούν αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην εμφάνιση άνοιας, δήλωσε ο Ohara.

Οι συμμετέχοντες ήταν 71 ετών κατά μέσον όρο. Για ένα μήνα μετρούσαν την αρτηριακή πίεση 3 φορές κάθε πρωί πριν το πρωινό ή τη λήψη φαρμάκων. Περίπου το 43% από αυτούς λάμβανε φάρμακα για τη ρύθμιση της πίεσης

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία τιμών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός μηνός, πραγματοποίησαν νοητικά τεστ για να ανακαλύψουν την εμφάνιση άνοιας και επισκόπησαν ιατρικά αρχεία για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πέντε χρόνια αργότερα, 134 συμμετέχοντες εμφάνισαν νόσο του Alzheimer και 47 εμφάνισαν αγγειακή άνοια.

Άνθρωποι με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις καθημερινές τιμές αρτηριακή πίεσης στην έναρξη της έρευνας είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer και σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειακή άνοια.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με τη μεγαλύτερη ποικιλία στις τιμές αρτηριακή επίσης, υψηλότερη συστολική πίεση αύξανε τον κίνδυνο αγγειακή άνοιας αλλά δεν φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες νόσου του Alzheimer.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για τις αλλαγές στην πίεση μετά την αρχική περίοδο μέτρησης στο σπίτι ούτε πληροφορίες για αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στα φάρμακα κατά τη διάρκεια των 5 ετών της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού