Η κατανάλωση φαγητού σε μη φυσιολογικές στιγμές της ημέρας ενδεχομένως διαταράσσει ένζυμο που προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκαύματος, δερματικής βλάβης και καρκίνου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μελέτης σε ποντικούς που πραγματοποίησαν ερευνητές του University of Texas Southwestern Medical Center και του University of California, Irvine.

Η έρευνα έγινε σε ποντικούς που ταΐζονταν μόνο την ημέρα-μη φυσιολογικός χρόνος για τα ζώα που είναι …νυκτόβια.

Στη συνέχεια, όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τους ποντικούς σε ακτίνες UVB, ζώα που εκτέθηκαν στις ακτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφάνισαν περισσότερη δερματική βλάβη σε σχέση με όσα εκτέθηκαν τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εκπληκτικό αποτέλεσμα συνέβη τουλάχιστον μερικώς επειδή το μη φυσιολογικό πρόγραμμα φαγητού των ζώων οδήγησε ένα ένζυμο του δέρματος που επιδιορθώνει τη βλάβη από τις ακτίνες UV–xeroderma pigmentosum group A (XPA) – να γίνει λιγότερο ενεργό την ημέρα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα αλλά η διατήρηση φυσιολογικού προγράμματος φαγητού θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Cell Reports.

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα