Έρευνα ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η πιθανότητα διακοπής του τσιγάρου ήταν 3 φορές υψηλότερη σε όσους χρησιμοποιούσαν καθημερινά το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σύγκριση με όσους δεν το δοκίμασαν ποτέ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επιθυμία των συμμετεχόντων να διακόψουν το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που είναι γνωστό πως προβλέπουν τη διακοπή, όπως εκπαιδευτικές επιδόσεις, ασφάλεια υγείας και ηλικία.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν τις τάσεις διακοπής μεταξύ χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εθνικό επίπεδο.

Ο ερευνητής Daniel Giovenco, του Mailman School of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδεχομένως παίζει σημαντικό ρόλο στη διακοπή ή στην πρόληψη υποτροπής για ορισμένους καπνιστές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την National Health Interview Survey, 2014 και 2015.

Η ερευνήτρια Cristine Delnevo, του Rutgers School of Public Health, δήλωσε ότι χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τις ιδιότητες της συσκευής και των εμπειριών και κινήτρων των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά διακοπής στους μη συχνούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι σαφείς.

 

Πηγές:
Columbia University's Mailman School of Public Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο