Ερευνητές δήλωσαν ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ανθρώπους με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νέος τρόπος για τη μείωση της ενδοκρανιακής υπέρτασης.

Η πάθηση προκαλεί καθημερινά πονοκεφάλους και αυξάνει σοβαρά την πίεση γύρω από τα νεύρα του οφθαλμού.

Τραυματισμός του εγκεφάλου, υδροκέφαλος, συσσωρευμένο υγρό στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης μέσα στο κρανίο, που είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της ιδιοπαθούς ενδοκρανιακή υπέρτασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 μείωσαν την ενδοκρανιακή υπέρταση σε ζώα στα οποία ήταν αυξημένη..

Μόλις 10 λεπτά δοσολογίας με αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1 οδήγησαν σε γρήγορη και σημαντική μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο κατά 44%, δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι η επίδραση διήρκεσε τουλάχιστον 24 ώρες.

Η Alexandra Sinclair, του University of Birmingham, δήλωσε ότι τα ευρήματα γρήγορα μπορούν να μεταφραστούν σε νέα στρατηγική αγωγής για την πάθηση, καθώς οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 είναι ασφαλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Πρόσθεσε ότι πιθανόν θα αλλάξουν την κατάσταση σε άλλες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο υδροκέφαλος και ο τραυματισμός εγκεφάλου.

Οι ερευνητές θα ξεκινήσουν τώρα κλινική δοκιμή για την εξέταση του αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1 σε ασθενείς με αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

 

Πηγές:
Science Translational Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα