Ερευνητές του RMIT University, δημιούργησαν το πρώτο εργαλείο που μπορεί να διαγνώσει τα αρχικά σημάδια νόσου του Πάρκινσον πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology, δοκίμασε νέο διαγνωστικό λειτουργικό που αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία.

Επι του παρόντος δεν υπάρχουν εργαστηριακά τεστ για τη νόσο και όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα οι νευρώνες ήδη έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν λειτουργικό που καταγράφει πώς ένας άνθρωπος ζωγραφίζει μια σπείρα και αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Ο καθηγητής Dinesh Kumar, δήλωσε ότι ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται για το τεστ είναι στυλό, χαρτί και μεγάλη επιφάνεια σχεδίου. Με αυτό το εργαλείο οι ερευνητές μπορούν να δηλώσουν αν κάποιος έχει νόσο του Πάρκινσον και να υπολογίσουν τη σοβαρότητα της νόσου με ακρίβεια 93%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 62 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με νόσο του Πάρκινσον. Μισοί δεν είχαν συμπτώματα και οι υπόλοιποι είχαν ελαφρά ως σοβαρά συμπτώματα συγκριτικά με την αποτελεσματικότητά τους σε εργασίες δεξιοτεχνίας.

Ζητήθηκε από συμμετέχοντες να γράψουν μια πρόταση, χωριστά γράμματα και να σχεδιάσουν μια σπείρα.

Ο Poonam Zham, δήλωσε ότι η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς, επομένως πρέπει να δουλέψουν περισσότερο οι ερευνητές στην επικύρωση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, δήλωσε συνεπαρμένος από τη δυνατότητα που έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία να μεταμορφώσει τον τρόπο διάγνωσης της νόσου και την υπόσχεση που κρατά για την αλλαγή ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγές:
Frontiers in Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο