Λιποβαρείς γυναίκες και όσες είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος ως έφηβες ή νέες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους ή αδύνατες, σύμφωνα με έρευνα σε σχεδόν 80.000 γυναίκες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, επίσης υποδεικνύει ότι γυναίκες που χάνουν 10 ή περισσότερα κιλά τουλάχιστον 3 φορές, μεταξύ 18 και 30 ετών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ΔΜΣ, την κατανομή του βάρους και την αλλαγή του, καθώς και το χρόνο εμμηνόπαυσης σε 78.759 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Οι συμμετέχουσες έδωσαν πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό τους και συμπεριφορές σχετικές με την υγεία, όπως το κάπνισμα και η άσκηση, κάθε 2 χρόνια μέχρι το 2011.

Λιποβαρείς γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Γυναίκες με χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος στα 18 είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο και όσες είχαν χαμηλότερο βάρος στα 35 εμφάνιζαν 59% υψηλότερο κίνδυνο.

Υπέρβαρες γυναίκες είχαν 21% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Πηγές: Human Reproduction.