Σε ανθρώπους με φυματίωση, η περίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή, μαζί με τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο, μπορεί να ενισχύσει την αγωγή και να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάρρωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και σε καλλιέργειες ιστών και υποδεικνύει ότι η χορήγηση βιταμίνης C με φάρμακα για τη νόσο θα μπορούσε να μειώσει το συνήθη μακρό χρόνο που χρειάζονται αυτά τα φάρμακα να εξολοθρεύσουν το παθογόνο.

Ο ερευνητής William R. Jacobs, του Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η πρόσθεση βιταμίνης C σε φάρμακα για την φυματίωση ισχυροποιεί την εξουδετέρωση του βακτηρίου Mycobacterium tuberculosis και θα μπορούσε να βραχύνει τη χημειοθεραπεία για τη φυματίωση.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ι ερευνητές αντιμετώπισαν ποντικούς με Mycobacterium tuberculosis με φάρμακα κατά της φυματίωσης ή μόνο με βιταμίνη C ή και με τα δυο.

Η βιταμίνη C μόνη της δεν είχε δραστηριότητα, αλλά σε 2 ανεξάρτητα πειράματα, ο συνδυασμός της με φάρμακα πρώτης γραμμής για τη φυματίωση ωφέλησε γρηγορότερα σε σχέση με τα δυο φάρμακα χωρίς τη βιταμίνη C.

Ο Jacobs δήλωσε ότι η βιταμίνη C είναι γνωστό πως είναι ασφαλής και η νέα έρευνα σε ποντικούς υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τη χημειοθεραπεία κατά της φυματίωσης.

Πηγές:
Antimicrobial Agents and Chemotherapy,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024