Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετικές ποικιλομορφίες στους πνεύμονες μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν  κίνδυνο για ΧΑΠ.

Η έρευνα εντόπισε ανθρώπους με χαμηλή αλλά σταθερή πνευμονική λειτουργία αρχικά στη ζωή, που εμφάνισαν στη συνέχεια ΧΑΠ.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν γιατί δεν εμφανίζουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ αλλά την εμφανίζουν και πολλοί μη καπνιστές.

Ο Dr. James Kiley, δήλωσε ότι η κατανόηση του γιατί αυτά τα γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη ΧΑΠ μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης της νόσου.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ένα CT scan, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει τη δομή των αεραγωγών και να προβλέψει ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβη στους πνεύμονες λόγω καπνού.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι η ΧΑΠ εμφανιζόταν αργότερα στη ζωή λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον καπνό των τσιγάρων ή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, σε πρόσφατες έρευνες ηλικιωμένοι με ΧΑΠ είχαν χαμηλή πνευμονική λειτουργία νωρίς στη ζωή, και η έκπτωση συνδεόταν με τη γήρανση.

Ο Dr. Benjamin M. Smith, του Columbia University Medical Center, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα ανακάλυψε ότι κεντρικές διακλαδώσεις αεραγωγών στους πνεύμονες δεν ακολουθούν την τάση που περιγράφεται στα βιβλία στο ένα τέταρτο των ενηλίκων και αυτές οι ποικιλομορφίες στις διακλαδώσεις των αεραγωγών συνδέονται με υψηλότερη εμφάνιση ΧΑΠ στους ηλικιωμένους.

Μια από τις ποικιλομορφίες στις διακλαδώσεις αεραγωγών συνδεόταν με τη ΧΑΠ στους καπνιστές και στους μη καπνιστές. Η άλλη συνδεόταν με τη ΧΑΠ, αλλά μόνο στους καπνιστές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]