Ερευνητές του University of California Los Angeles ανέπτυξαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν αν άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορούν να ωφεληθούν από γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Ανακοίνωσαν ότι μια τεχνική με απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και Μηχανική Μάθηση μπορεί να προβλέψει αν όσοι έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Ο Nicco Reggente, δήλωσε ότι αν τα αποτελέσματα της έρευνας αναπαραχθούν, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές θα μπορούσαν να δώσουν στους κλινικούς νέο προγνωστικό εργαλείο.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες 42 ανθρώπων πριν και μετά από γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία 4 εβδομάδων, παρατηρώντας πώς συγχρονίζονταν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Μελέτησαν επίσης τη σοβαρότητα της διαταραχής πριν και μετά τη θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας Μηχανική Μάθηση εντόπισαν ποιοι ασθενείς ανταποκρίνονταν καλύτερα στην αγωγή. Το σύστημα καθόρισε ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας με ακρίβεια 70% και ο αλγόριθμος προέβλεψε σωστά τελικά σκορ με μικρό περιθώριο λάθους.

Ο αλγόριθμος είχε πολύ καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις προβλέψεις των ερευνητών με βάση τα συμπτώματα και άλλες κλινικές πληροφορίες.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες