Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τα δάκρυα μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.
Όταν οι άνθρωποι δακρύζουν εκκρίνονται ορισμένες πρωτεΐνες. Τα επίπεδά τους είναι διαφορετικά σε ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον έναντι όσων δεν νοσούν, αναφέρει προκαταρκτική έρευνα.
Ο Dr. Mark Lew, του University of Southern California School of Medicine, πιστεύει ότι η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάκρυα μπορούν ενδεχομένως να είναι αξιόπιστος, οικονομικός και μη επεμβατικός δείκτης της νόσου Πάρκινσον.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα δακρύων 55 ανθρώπων με τη νόσο και 27 χωρίς. Τα επίπεδα ενός είδους πρωτεΐνης ήταν υψηλότερα και άλλου είδους πρωτεΐνης χαμηλότερα σε ανθρώπους με τη νόσο.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι καθώς η διαδικασία της νόσου μπορεί να αρχίσει χρόνια ή δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, βιολογικός δείκτης όπως αυτός θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στη διάγνωση ή ακόμα και στην αντιμετώπιση της νόσου, νωρίτερα. Ωστόσο αυτό είναι ακόμα μακριά.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, με μεγαλύτερα δείγματα για να διαπιστωθεί αν δείγματα δακρύων θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη νόσο Πάρκινσον στα πιο πρώιμα στάδια, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της American Academy of Neurology, τον Απρίλιο στο Λος Αντζελες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ολοκλήρωσε το πρώτο Business Day σε συνεργασία με τη Randstad
Σόφη Δημητρίου: Η Ελληνίδα ακτιβίστρια για τη Long CoViD στο Βερολίνο
Πολλαπλά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη σωματική, ανοσολογική και ψυχική υγεία των παιδιών