Ο καθηγητής Σερ Ίαν Γουίλματ απέκτησε διεθνή φήμη το 1997, όταν αποκάλυψε στον κόσμο την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο. Η έρευνά του έφερε επανάσταση, και οδήγησε σε νέες, πειραματικές μελέτες με σκοπό την εύρεση θεραπείας για πολλές παθήσεις, μέσα στις οποίες και η νόσος του Πάρκινσον, μια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί συμπτώματα όπως αργή κίνηση, μυϊκό σφίξιμο και τρέμουλο.

Η έρευνα του Γουίλματ οδήγησε άλλους επιστήμονες να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ενήλικα κύτταρα για να παράγουν αναπρογραμματιζόμενα κύτταρα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από κάθε ιστό του οργανισμού—τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, ή iPSCs. Έχοντας ανοίξει νέους ορίζοντες στη Βιολογία, αλλά και πώς την αντιλαμβανόμαστε, σειρά για να δοκιμαστεί η επιτυχία των iPSCs λαμβάνει η νόσος Πάρκινσον, από την οποία ανακάλυψε και ο ίδιος ο Γουίλματ ότι πάσχει.

Οι πρώτες κλινικές μελέτες με επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στον χρόνο, στην Ιαπωνία, με σκοπό να ανακαλυφθεί αν η θεραπεία αυτή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για δευτερογενή καρκίνο (μελέτη)
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους από "Άγιο Σάββα": Το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου στην Ελλάδα