Νέα έρευνα του Chalmers University of Technology στη Σουηδία παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ψαριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη parvalbumin βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού πλακών αμυλοειδών στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με  τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψαριών και εγκεφαλικής υγείας, που θεωρείται σε μεγάλο μέρος ότι σχετίζεται με τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα έχει, παραμείνει κάπως ασαφής στην επιστημονική έρευνα.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σχέση συνδέεται στενά με την parvalbumin.

Η έρευνα έδειξε ότι η parvalbumin ‘’σαρώνει’’ πρωτεΐνη α-Συνουκλεΐνη, και τη χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς, εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών πλακών στον εγκέφαλο.

 

Πηγές: Scientific reports.