Νέα έρευνα του Chalmers University of Technology στη Σουηδία παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ψαριού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη parvalbumin βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού πλακών αμυλοειδών στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψαριών και εγκεφαλικής υγείας, που θεωρείται σε μεγάλο μέρος ότι σχετίζεται με τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα έχει, παραμείνει κάπως ασαφής στην επιστημονική έρευνα.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σχέση συνδέεται στενά με την parvalbumin.
Η έρευνα έδειξε ότι η parvalbumin ‘’σαρώνει’’ πρωτεΐνη α-Συνουκλεΐνη, και τη χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς, εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών πλακών στον εγκέφαλο.
Πηγές:
Scientific reports.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρόνια νεφρική νόσος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πώς θα προλάβουμε τον διαβήτη
Αλκοόλ και αντικαταθλιπτικά: Γιατί δεν πρέπει να τα συνδυάζουμε