Νέα έρευνα του Chalmers University of Technology στη Σουηδία παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ψαριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη parvalbumin βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού πλακών αμυλοειδών στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με  τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψαριών και εγκεφαλικής υγείας, που θεωρείται σε μεγάλο μέρος ότι σχετίζεται με τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα έχει, παραμείνει κάπως ασαφής στην επιστημονική έρευνα.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σχέση συνδέεται στενά με την parvalbumin.

Η έρευνα έδειξε ότι η parvalbumin ‘’σαρώνει’’ πρωτεΐνη α-Συνουκλεΐνη, και τη χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς, εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών πλακών στον εγκέφαλο.

 

Πηγές:
Scientific reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα