Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στυτική δυσλειτουργία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η έρευνά τους, διάρκειας 4 ετών, κατέληξε ότι άντρες των οποίων η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αγγειακό και όχι συναισθηματικό αίτιο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιάς.

Αυτό ίσχυε ακόμα και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή ιστορικό καπνίσματος.

Ο Dr. Michael Blaha, δήλωσε ότι η ένταση της επίδρασης ήταν εκπληκτική.

Ο Blaha, του Johns Hopkins Center for the Prevention of Heart Disease στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρυθμίζουν επιθετικά άλλους κινδύνους όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία.

Η σχέση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιοπάθειας φαίνεται να είναι διπλής κατεύθυνσης, δεδομένου ότι άντρες που είχαν καρδιακή προσβολή φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς 1.900 αντρών, 60 έως 78 ετών, με ή χωρίς ανικανότητα.

Η στυτική δυσλειτουργία λόγω αγγειακού θέματος είναι εν δυνάμει καρδιαγγειακό πρόβλημα και προκύπτει από απόφραξη αρτηρίας και ανεπαρκή ροή αίματος. Μπορεί να είναι σημάδι υποκλινικής καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, δήλωσε ερευνητής.

Επίσης, αυτό το σημάδι αυξημένου κινδύνου είναι ανεξάρτητο από την κατάθλιψη και τη χρήση φαρμάκων, δήλωσε ο Blaha. Σε 4 χρόνια, 115 άντρες είχαν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανακοπή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 6% των αντρών με στυτική δυσλειτουργία είχε τέτοιο επεισόδιο σε σύγκριση με 3% των σεξουαλικά υγιών αντρών.

Σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας ο Blaha υποδεικνύει επίσκεψη σε γιατρό ή καρδιολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι άντρες χρειάζονται εξέταση για έναρξη καρδιαγγειακής νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα