Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 50 ετών θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης άνοιας, αναφέρει νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Άνθρωποι με συστολική αρτηριακή πίεση 130 ή περισσότερο, στην ηλικία των 50, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους που είχαν χαμηλότερη πίεση στην ίδια ηλικία.

Η ερευνήτρια Jessica Abell, του French National Institute of Health and Medical Research, στο Παρίσι, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση στο υψηλότερο άκρο της ‘’φυσιολογικής’’, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να προκαλεί μακροπρόθεσμα, βλάβη στον εγκέφαλο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα στη μέση ηλικία είναι σημαντική για την καρδιά και τον εγκέφαλό αργότερα.

Η έρευνα έδειξε σχέση μόνο μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και κινδύνου για άνοια και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αρτηριακή πίεση και την εγκεφαλική υγεία 8.600 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων από το 1985 και πέρα. Εστίασαν συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης και κινδύνου για άνοια στις ηλικίες 50, 60 και 70.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι 50 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας μελλοντικά, αν η συστολική τους πίεση ήταν υψηλότερη από 130.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο στην ηλικία των 60 ή 70.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε όσους είχαν εκτεθεί για μεγαλύτερο διάστημα. Η ανάλυση υποδεικνύει ότι η σημασία της υπέρτασης στη μέση ηλικία, στην υγεία του εγκεφάλου οφείλεται στη διάρκεια έκθεσης.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]