Είναι αναπόφευκτη η αλλαγή στο πρόσωπό μας καθώς μεγαλώνουμε. Μπορούμε να επέμβουμε και να αντιστρέψουμε τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος, πόσο όμως  πρέπει να το κάνουμε αυτό;

Ο καθένας από μας μεγαλώνει με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με την γενετική προδιάθεση, την κατάσταση της υγείας του και, φυσικά, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και την έκθεση στον ήλιο.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, υπέρμαχος του φυσικού αποτελέσματος, εξηγεί πώς θα αποκτήσουμε την λεγόμενη «φόρμουλα νεότητας». Δηλαδή το πρόσωπό μας να φαίνεται ανανεωμένο, ξεκούραστο, φρέσκο και λαμπερό, διατηρώντας, όμως, τη φυσικότητά του και εμείς να συνεχίζουμε να μοιάζουμε ακόμη με τον εαυτό μας.

Μάτια χωρίς σακούλες

Για μερικούς, η γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει τα μάτια τους να γερνούν ταχύτερα από άλλους. Το αποτέλεσμα είναι πρήξιμο κάτω από τα μάτια (σακούλες), το οποίο συνήθως έρχεται μαζί με χαλαρή επιδερμίδα στο κάτω βλέφαρο. Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη διόρθωση των μαύρων κύκλων και των βαθουλωμάτων, καθώς και του χαλαρωμένου δέρματος. «Οι χειρουργικές τομές βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Κινητοποιούμε το δέρμα, αφαιρούμε το λίπος που περισσεύει και τοποθετούμε τους μυς και το δέρμα στην βελτιωμένη και πιο νεανική τους θέση. Θα χρειαστεί ξεκούραση για 1 εβδομάδα και τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από 5 ημέρες», λέει ο κ. Γαϊτάνης.

Επαναφορά χαμένου όγκου

Κατά τη διαδικασία γήρανσης του προσώπου παρατηρούμε χαλάρωση του δέρματος και απώλεια λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, όπως κάτω από τα φρύδια, γύρω από τα μάτια, την περιοχή των ζυγωματικών, το πιγούνι και τις εξωτερικές γωνίες της κάτω γνάθου. Το πρόσωπο χάνει τη νεανική «οβάλ» του εμφάνιση και δείχνει κουρασμένο. Το μυστικό για την επαναφορά της νεανικής εμφάνισης και την αντικατάσταση του χαμένου όγκου, είναι η μεταφορά λίπους και το ενέσιμο υαλουρονικό, που εγχέεται βαθιά μέσα στο δέρμα.

«Με τη λιπομεταφορά πετυχαίνουμε την αναδιαμόρφωση του προσώπου με το ίδιο μας το λίπος, αντιμετωπίζοντας τη χαλάρωση, αλλά, επιπλέον, εξασφαλίζοντας γενικότερη ανόρθωση», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός. Το λίπος μας μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να τονίσουμε τα χείλη και να βελτιώσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου.

Ο ειδικός γιατρός, με ειδικές βελόνες συλλέγει λίπος από τις περιοχές, όπου υπάρχει περίσσεια, και στη συνέχεια το τοποθετεί στην περιοχή που θέλει να ενισχύσει. Μέρος του λίπους μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας αλλά η θεραπεία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί και το τελικό αποτέλεσμα να είναι διαχρονικό.

Το υαλουρονικό χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή, για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο, καθώς και για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Το υλικό εγχέεται με ένεση στην περιοχή των ρυτίδων, καλύπτοντας τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Τα συστατικά που διαθέτουν τα ενέσιμα τελευταίας γενιάς είναι πολύ καλής ποιότητας και έχουν εξελιχθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο (έως και 1,5 χρόνο) και να έχουν φυσικό αποτέλεσμα με ελάχιστο πόνο.

Επαναπροσδιορισμός του περιγράμματος

Προϊόντος του χρόνου το δέρμα αρχίζει να χάνει ελαστικότητα, εμφανίζει μία χαλάρωση, επηρεάζοντας ιδιαίτερα το κάτω μέρος του προσώπου. «Η ενίσχυση του περιγράμματος του προσώπου μπορεί να γίνει με ενέσιμο υαλουρονικό, το οποίο μας επιτρέπει να επαναφέρουμε το γερασμένο πρόσωπο και να του χαρίσουμε σφριγηλή όψη», σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη.

Ένα, ακόμη, μυστικό ομορφιάς, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε το κατώφλι του χειρουργείου. «Η σωστή εφαρμογή του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος μας επιτρέπει να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μεγάλης διάρκειας και κυρίως φυσικά», λέει ο γιατρός χαρακτηριστικά.

Botox για το πάνω μισό του προσώπου

Το Botox χαλαρώνει τους μυς του προσώπου μας, σταματάει τη σύσπασή τους, με άμεσο αποτέλεσμα το «σβήσιμο» των ρυτίδων. Βρίσκει εφαρμογή στο μέτωπο, στο λεγόμενο πόδι της χήνας (ρυτίδες γύρω από τα μάτια), στο μεσόφρυο αλλά και στον λαιμό. Η θεραπεία γίνεται με μικρές λεπτές ενέσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές που θέλουμε, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μυς. Μπορεί να γίνει και ως πρόληψη, ώστε να προλάβουμε τον σχηματισμό νέων ρυτίδων ή το να γίνουν βαθύτερες οι ήδη υπάρχουσες. Το αποτέλεσμα έχει διάρκεια 4-6 μήνες και το πρόσωπό μας φαίνεται δροσερό και ξεκούραστο.

Λαμπερό δέρμα που ακτινοβολεί υγεία

Η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό ενυδατώνει, συσφίγγει και τονώνει το δέρμα, δίνοντάς του μια πιο νεανική όψη. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση που διαρκεί στον χρόνο και μπορεί να γίνει σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Η διαδικασία είναι απολύτως άνετη.

«Με μικροσκοπικές ενέσεις εγχέουμε το υαλουρονικό, προσφέροντας στο δέρμα λάμψη και ενυδάτωση», μας λέει ο Δρ. Απόστολος Γαϊτάνης. Με τη θεραπεία αυτή αποκαθίσταται η υγιής λάμψη του δέρματος. Ιδανική περίοδος για μεσοθεραπεία είναι πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ώστε να ενυδατώσουμε καλά το πρόσωπό μας και να το προστατεύσουμε από την πρόωρη γήρανση εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Αλλά και τον χειμώνα, ώστε να του δώσουμε τροφή για να αντέξει στο κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας