Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, σχεδόν 6 στους 10 ήταν είτε αδιάγνωστοι είτε αγνοούσαν τη διάγνωσή τους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ανασκόπησης, Dr. Halima Amjad, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με άνοια χωρίς να το ξέρει είναι τεράστιο. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες και θα μπορούσε να επηρεάζει αρνητικά τον προγραμματισμό αλλά και την εφαρμογή της υγειονομικής περίθαλψης σ’ αυτούς τους ασθενείς.Επίσης δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ ασθενή και γιατρού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι περισσότερες πιθανότητες να αγνοούν ότι πάσχουν από άνοια είχαν εκείνοι που ήταν λιγότερο μορφωμένοι, που πήγαιναν στο γιατρό χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και εκείνοι που αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα με την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων τους.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άνοια, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν επίσημη ιατρική διάγνωση, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ. Παγκοσμίως, 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και στα 131,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

"Εάν η άνοια είναι λιγότερο σοβαρή και οι άνθρωποι είναι ικανοί να εκτελούν τα καθημερινά καθήκοντα χωρίς βοήθεια, τα συμπτώματα της γνωστικής απώλειας είναι πιθανότατα κεκαλυμμένα, ειδικά για τους ασθενείς που επισκέπτονται το γιατρό χωρίς τη συνοδεία κάποιου μέλους της οικογένειας ή φίλου που μπορεί να γνωρίζει καλύτερα τα συμπτώματα του ασθενούς", ανέφερε η Dr. Halima Amjad. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας και για τη σχεδιασμό της φροντίδας, συμπλήρωσε.

 

Πηγές:
General Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο