Περισσότερες από 4 στις 10 γυναίκες με άσθμα εμφάνισαν ΧΑΠ και το πολύ κάπνισμα και η παχυσαρκία ήταν μεταξύ των σημαντικών παραγόντων κινδύνου, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 4.000 γυναίκες με άσθμα στον Καναδά, που παρακολουθήθηκαν για περίπου 14 χρόνια μετά τη διάγνωση. Το συγκεκριμένο διάστημα εμφάνισε ΧΑΠ το 42% των γυναικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση συνδρόμου επικάλυψης άσθματος -ΧΑΠ.

Διαπίστωσαν ότι γυναίκες που κάπνιζαν περισσότερο από 1 πακέτο την ημέρα για 5 χρόνια είχαν πολύ περισσότερες  πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο σε σχέση με γυναίκες που κάπνιζαν λιγότερο ή ποτέ.

Ωστόσο, ποσοστό 38% των γυναικών που εμφάνισαν άσθμα και ΧΑΠ δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Η Teresa To, καθηγήτρια στο University of Toronto Graduate School of Public Health, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ανησυχητική αύξηση του συνδρόμου στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια και ότι το ποσοστό θνησιμότητας από το σύνδρομο είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες.

Εκτός από το κάπνισμα, φάνηκε ότι η παχυσαρκία, η διαμονή σε αγροτική περιοχή, τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και η ανεργία  ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για σύνδρομο επικάλυψης άσθματος- ΧΑΠ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of the American Thoracic Society.

Πηγές:
Annals of the American Thoracic Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα