Σε νέα έρευνα, πρώην καπνιστές που αύξησαν πολύ το βάρος τους είχαν, βραχυχρόνια, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, τα οφέλη στην υγεία από τη διακοπή ήταν τόσο ισχυρά στους πρώην καπνιστές στην έρευνα, που εμφάνισαν όλοι σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, άσχετα από το πόσο βάρος κέρδισαν.

Άνθρωποι που κέρδισαν περισσότερα από 10 κιλά μετά τη διακοπή είχαν αύξηση 59% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα και εμφάνισαν τέτοια αύξηση βάρους, είχαν 50% μείωση του γενικού κινδύνου πρόωρου θανάτου και 67% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθεια.

Ο Dr. Qi Sun, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι καπνιστές που κρατούν στο ελάχιστο την αύξηση βάρους ενώ διακόπτουν το κάπνισμα είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Dr. Steven Schroeder, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα μέγιστα οφέλη από τη διακοπή.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο αρνητικά επηρεάζει το κάπνισμα την υγεία.

Σημείωσε ότι η βλάβη από το κάπνισμα είναι τόσο μεγάλη που νικά οτιδήποτε άλλο. Τίποτα δεν πλησιάζει στο να είναι τόσο καλό για την υγεία όσο η διακοπή του καπνίσματος.

Οι καπνιστές, συχνά αυξάνουν το βάρος τους όταν διακόπτουν το κάπνισμα, σημείωσε ο Schroeder.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι αυτή η αύξηση βάρους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 19 ετών από 171.000 Αμερικανούς άντρες και γυναίκες που έλαβαν μέρος σε 3 έρευνες οι οποίες  εξέταζαν σχέσεις μεταξύ του τρόπου ζωής και της υγείας.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις συνήθειες υγείας κάθε 2 χρόνια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν όσους σταμάτησαν το κάπνισμα και για να παρακολουθήσουν την υγεία τους στη συνέχεια.

Κατά μέσον όρο, άνθρωποι που πρόσφατα είχαν διακόψει το κάπνισμα είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους συνέχιζαν να καπνίζουν, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος συνδεόταν άμεσα με την αύξηση του βάρους. Όσο πιο πολλά κιλά έπαιρναν οι άνθρωποι μετά τη διακοπή τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος διαβήτη.

Αυτός ο κίνδυνος φτάνει στην οροφή 5-7 χρόνια μετά τη διακοπή και στη συνέχεια μειώνεται, δήλωσε ο Sun. Όσοι δεν αύξησαν το βάρος τους δεν είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άσχετα από το πόσο βάρος κέρδισαν.

Ο Sun σημείωσε, ότι παρόλο που υπάρχει βραχυπρόθεσμη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, τα μακροπρόθεσμα οφέλη σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία είναι πολύ σαφή και αυτό δεν εξαρτάται από την αύξηση βάρους.

Η πιθανότητα αύξησης βάρους δεν θα πρέπει να αποτρέπει τους καπνιστές από το να διακόψουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]