Εξέταση αίματος φαίνεται να εντοπίζει σημάδια διαβήτη κύησης ακόμα και την 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Εκτός και αν οι γυναίκες είναι παχύσαρκες ή έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, συνήθως εξετάζονται για διαβήτη κύησης μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων κύησης.

Ερευνητές από το U.S. National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) εξέτασαν αν η εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 -HbA1, ή A1c – θα μπορούσε να εντοπίσει σημάδια διαβήτη κύησης το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Η εξέταση που διαπιστώνει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους 2-3 προηγούμενους μήνες δεν συνιστάται επι του παρόντος για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα της εξέτασης HbA1c από 107 γυναίκες που στη συνέχεια εμφάνισαν διαβήτη κύησης, με 214 γυναίκες που δεν εμφάνισαν.

Οι περισσότερες εξετάστηκαν 4 φορές στην εγκυμοσύνη.

Γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης είχαν υψηλότερα επίπεδα HbA1c στην αρχή της σε σύγκριση με άλλες.

Στη μέση της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα HbA1c μειώθηκαν στις 2 ομάδες αλλά αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο. Αυτό είναι σε ευθυγράμμιση με τη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που συχνά συμβαίνει το τρίτο τρίμηνο, δήλωσαν ερευνητές.

Η Dr. Cuilin Zhang, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξέταση HbA1c πιθανόν θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό γυναικών με κίνδυνο διαβήτη κύησης νωρίς στην εγκυμοσύνη όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για την επιβεβαίωση του αν η μέτρηση επιπέδων HbA1c στην αρχή της κύησης μπορεί να εντοπίσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για διαβήτη κύησης και για να μάθουμε αν αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να τον μειώσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management