Η χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει οξεία αμηνόρροια και να οδηγήσει τις γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause. Πρόκειται για μια από τις πρώτες που εξετάζουν τα ποσοστά αμηνόρροιας σε γυναίκες νεότερες των 50 ετών.

Μεταξύ 1975 και 2015, ο καρκίνος στον πνεύμονα αυξήθηκε 94% στις γυναίκες και ξεπέρασε τον καρκίνο στο μαστό ως κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες, γενικά διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον πνεύμονα σε νεότερη ηλικία από τους άντρες και περίπου 5.000 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση λαμβάνουν κάθε χρόνο τη διάγνωση.

Η Dr. JoAnn Pinkerton, του NAMS, δήλωσε ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες, γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που χρειάζονται χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται πως έχουν παρόμοιο κίνδυνο αμηνόρροιας, πρόωρης εμμηνόπαυσης και απώλειάς της γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που κάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο μαστού και λέμφωμα.

Μεταξύ 1999 και 2016, το Mayo Clinic Epidemiology and Genetics of Lung Cancer Research Program εξέτασε 182 γυναίκες μέσης ηλικίας 43 ετών σχετικά με το προφίλ έμμηνης ρύσης, όταν έλαβαν διάγνωση του καρκίνου στον πνεύμονα, και στη συνέχεια κάθε χρόνο.

Εντοπίστηκαν τα είδη καρκίνου στον πνεύμονα και η συχνότητα της εμμηνόπαυσης, όπως αναφέρθηκε από τις γυναίκες.

Μεταξύ 85 γυναικών που έλαβαν χημειοθεραπεία, ποσοστό 64% ανέφερε ότι είχε εμμηνόπαυση ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Ποσοστό 15% από τις 94 ασθενείς που δεν έλαβαν χημειοθεραπεία εντός έτους από τη διάγνωση είχε εμμηνόπαυση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα