Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Ilianna Lourida από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Exeter, η ύπαρξη ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 70%, τα δε πρόσφατα εγκεφαλικά επεισόδια τον υπερδιπλασιάζουν.

Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παγκοσμίως, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια, αριθμός που αναμένεται σχεδόν να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φθάνοντας τα 131 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι η μεγαλύτερη του είδους της, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, γεγονός που ενισχύει τη βαρύτητα των αποτελεσμάτων. Όπως διαπίστωσαν, η συσχέτιση μεταξύ του εγκεφαλικού επεισοδίου και του αυξημένου κινδύνου άνοιας παρέμεινε ακόμη και μετά από τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση της νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Χαρακτήρισαν δε πολύ σημαντικά τα ευρήματα, δεδομένου του επιπολασμού τόσο του εγκεφαλικού όσο και της άνοιας.

Δήλωσαν ότι η πρόληψη της άνοιας θα πρέπει να στηριχθεί και σε καλύτερες στρατηγικές για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου όσο και στη φροντίδα των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και η μελέτη δεν απέδειξε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν άνοια, αυτή είναι η ισχυρότερη μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

Ο ερευνητής David Llewellyn, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν και αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο που σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί εάν παράγοντες όπως η εθνικότητα και η εκπαίδευση επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην τελευταία ανασκόπηση, υπήρξε κάποια ένδειξη ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος στους άνδρες.

Σημείωσαν, επίσης, ότι οι περισσότεροι επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο δεν εμφανίζουν άνοια, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν οι διαφορές στη φροντίδα και τον τρόπο ζωής μετά το εγκεφαλικό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

 

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]