Η υπνική άπνοια είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η καταπολέμηση της πάθησης θα μπορούσε επίσης να βοηθά την ανάρρωση των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μινι- εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς στην έρευνα συνήθως χρησιμοποιούσαν τη μάσκα CPAP για την διευκόλυνση των δυσκολιών αναπνοής στον ύπνο.

Η Dr. Dawn Bravata του Regenstrief Institute and Roudebush VA Medical Center στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο η αγωγή για την υπνική άπνοια με θεραπεία CPAP δίνει σημαντικά οφέλη.

Πρόσθεσε, ότι η θεραπεία με CPAP έχει χρησιμοποιηθεί στην υπνική  άπνοια πολλά χρόνια και έχει άριστο ιστορικό ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπνική άπνοια είναι συνήθης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή μινι- εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά λίγοι διαγιγνώσκονται και ακολουθούν αγωγή. Υπολογίζουν ότι 2 στους 3 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν την πάθηση, που προκαλεί ακανόνιστη αναπνοή στον ύπνο και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και αρρυθμία.

Στη νέα έρευνα, παρακολουθήθηκε το αποτέλεσμα για 252 ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μινι εγκεφαλικό επεισόδιο για διάστημα μέχρι ένα έτος. Οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν σε 1 από 5 διαφορετικά νοσοκομεία σε 2 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες-ομάδα ελέγχου που έλαβε τη συνήθη φροντίδα χωρίς αγωγή κατά της άπνοιας, συνήθη φροντίδα και θεραπεία με CPAP ή ενισχυμένη φροντίδα με θεραπεία CPAP. Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν την CPAP το έκαναν για τις μισές περίπου νύχτες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ποσοστό 59% των ασθενών που ακολούθησαν θεραπεία με  CPAP εμφάνισε βελτίωση στην ανάρρωση όσον αφορά βελτίωση στα νευρολογικά συμπτώματα. Αυτό, σε σύγκριση με ποσοστό 38% όσων δεν ακολουθούσαν αγωγή με CPAP.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο χρόνος στον οποίο γίνεται η θεραπεία μπορεί επίσης να είναι κλειδί.

Η Bravata δήλωσε ότι προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που χρησιμοποιούν τη μάσκα CPAP, τόσο πιο ισχυρή είναι η επίδραση της αγωγής.

Δυο ειδικοί πιστεύουν ότι η προσέγγιση αξίζει.

Ο Dr. Andrew Rogrove, του Northwell Health's Southside Hospital στο Bay Shore, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα-δείχνει ότι μια απλή παρέμβαση, η αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Dr. Salman Azhar, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα στην φτωχή ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εξέταση για υπνική άπνοια δεν θα πρέπει να προσθέτει πολύ βάρος στην περίθαλψη  των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι με την ευκολία που πραγματοποιούμε  σήμερα μερικές έρευνες στον ύπνο, η διάγνωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου έχει γίνει πολύ πιο απλή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο με θετικά αποτελέσματα σε ερωτηματολόγια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα